Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
Produkt dnia
Mąka orkiszowa razowa typ 1850 1kg Pro Natura
Mąka orkiszowa razowa typ 1850 1kg Pro Natura
10,99 zł 9,99 zł
szt.

Olej kokosowy nierafinowany BIO 900ml VIBIO

Olej-kokosowy-nierafinowany-BIO-900-ml-VIBIO.jpeg
  • nowość
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 35,99 zł 35.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 0003-0004

Opis

Olej kokosowy BIO jest olejem najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno i nieoczyszczony. Pochodzi z upraw ekologicznych. Uzyskuje się go w wyniku tłoczenia miąższu owoców palmy kokosowej. Ma konsystencję stałą i biały kolor w temperaturze do około 26°C. Poniżej 26°C przybiera konsystencją półpłynną.

93% składu oleju, to kwasy tłuszczowe nasycone (kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, kaprylowy, kaprynowy). W przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych są to tłuszcze nasycone o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię, a nie odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów. Trawienie i wchłanianie tłuszczy średniołańcuchowych zachodzi bardzo szybko i nie wymaga angażowania do tego żółci. Wchłaniają się do krwi żyły wrotnej, a stamtąd są transportowane bezpośrednio do wątroby, gdzie zostają utlenione w tzw. mitochondriach.
7% składu oleju stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone (oleinowy Omega-9 i linolowy Omega-6). To właśnie te składniki sprawiają, że olej jest tak cenny. Kwas laurynowy, który jest głównym składnikiem oleju (50%), ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne oraz wspomaga naturalną florę bakteryjną organizmu.

Kwasy MCT w medycynie są stosowane m.in.:
- w walce z zaburzeniami trawienia i wchłaniania tłuszczy, w tym z zapaleniem trzustki i dróg żółciowych, a także marskością wątroby, zapaleniem jelit i celiakią
- w przypadku wrodzonych wad metabolizmu węglowodanów
- w diecie sportowców, która wykazuje większe zapotrzebowanie na energię
- kwasy te nie są obecne w składzie lipoprotein transportujących cholesterol i nie uczestniczą w syntezie cholesterolu
- błyskawiczne utlenianie kwasów MCFA wydłuża termogenezę poposiłkową
- kwasy MCFA wpływają na hormony żołądkowo-jelitowe, przez co zmniejszają apetyt

Skład: 100% organiczny olej kokosowy (Cocos nucifera)

Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 3696kJ/899kcal – 44% RWS*
Tłuszcz 99,8g – 142,5%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 95g – 475%
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone 3,8g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1g
Węglowodany 0g – 0%
w tym cukry 0g – 0%
Białko 0,2g – <1%
Sól 0g – 0%
*RWS – Referencyjna Wartość Spożywcze

Olej kokosowy jest odporny na wysokie temperatury, dzięki temu idealnie nadaje się do smażenia. Wiele osób ceni go sobie za właściwości pielęgnujące, nawilżające i odżywcze dla skóry i włosów.

Zastosowanie:
Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła lub margaryny.
Doskonały do smażenia, w wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od innych olejów nie pali się i nie jełczeje.

Ponadto na jego bazie można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery. W związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych.

Można używać go jako maseczki do włosów, balsamu do skóry, czy bazy do peelingu.

Uwagi:
Przechowanie oleju kokosowego nie jest wymagające. Najlepiej przechowywać go w szafce kuchennej wraz z innymi produktami. Trzeba pamiętać o tym, by unikać miejsc nasłonecznionych. Poza tym słoik powinien być zawsze szczelnie zamknięty.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl