Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
Produkt dnia

Olej kokosowy nierafinowany BIO 900ml VIBIO

Olej-kokosowy-nierafinowany-BIO-900-ml-VIBIO.jpeg
  • nowość
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 35,99 zł 35.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 0003-0004

Opis

Olej kokosowy BIO jest olejem najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno i nieoczyszczony. Pochodzi z upraw ekologicznych. Uzyskuje się go w wyniku tłoczenia miąższu owoców palmy kokosowej. Ma konsystencję stałą i biały kolor w temperaturze do około 26°C. Poniżej 26°C przybiera konsystencją półpłynną.

93% składu oleju, to kwasy tłuszczowe nasycone (kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, kaprylowy, kaprynowy). W przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych są to tłuszcze nasycone o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię, a nie odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów. Trawienie i wchłanianie tłuszczy średniołańcuchowych zachodzi bardzo szybko i nie wymaga angażowania do tego żółci. Wchłaniają się do krwi żyły wrotnej, a stamtąd są transportowane bezpośrednio do wątroby, gdzie zostają utlenione w tzw. mitochondriach.
7% składu oleju stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone (oleinowy Omega-9 i linolowy Omega-6). To właśnie te składniki sprawiają, że olej jest tak cenny. Kwas laurynowy, który jest głównym składnikiem oleju (50%), ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne oraz wspomaga naturalną florę bakteryjną organizmu.

Kwasy MCT w medycynie są stosowane m.in.:
- w walce z zaburzeniami trawienia i wchłaniania tłuszczy, w tym z zapaleniem trzustki i dróg żółciowych, a także marskością wątroby, zapaleniem jelit i celiakią
- w przypadku wrodzonych wad metabolizmu węglowodanów
- w diecie sportowców, która wykazuje większe zapotrzebowanie na energię
- kwasy te nie są obecne w składzie lipoprotein transportujących cholesterol i nie uczestniczą w syntezie cholesterolu
- błyskawiczne utlenianie kwasów MCFA wydłuża termogenezę poposiłkową
- kwasy MCFA wpływają na hormony żołądkowo-jelitowe, przez co zmniejszają apetyt

Skład: 100% organiczny olej kokosowy (Cocos nucifera)

Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 3696kJ/899kcal – 44% RWS*
Tłuszcz 99,8g – 142,5%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 95g – 475%
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone 3,8g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1g
Węglowodany 0g – 0%
w tym cukry 0g – 0%
Białko 0,2g – <1%
Sól 0g – 0%
*RWS – Referencyjna Wartość Spożywcze

Olej kokosowy jest odporny na wysokie temperatury, dzięki temu idealnie nadaje się do smażenia. Wiele osób ceni go sobie za właściwości pielęgnujące, nawilżające i odżywcze dla skóry i włosów.

Zastosowanie:
Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła lub margaryny.
Doskonały do smażenia, w wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od innych olejów nie pali się i nie jełczeje.

Ponadto na jego bazie można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery. W związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych.

Można używać go jako maseczki do włosów, balsamu do skóry, czy bazy do peelingu.

Uwagi:
Przechowanie oleju kokosowego nie jest wymagające. Najlepiej przechowywać go w szafce kuchennej wraz z innymi produktami. Trzeba pamiętać o tym, by unikać miejsc nasłonecznionych. Poza tym słoik powinien być zawsze szczelnie zamknięty.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl