
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Karob 250g Vivio

Opis
Karob to inaczej mączka chleba świętojańskiego lub guma karobowa. Jest pozyskiwana z nasion drzewa karobowego i w 100% naturalnym produktem.
Karob to gatunek zimozielonego drzewa, należącego do rodziny bobowatych. Występuje dziko w regionie śródziemnomorskim, a jego strąki są nazywane „chlebem świętojańskim”.
Drzewo karobu nazywane jest, też „chlebem św. Jana” i rośnie w krajach o ciepłym klimacie.
Karob jest naturalnym dodatkiem do żywności, używanym jako środek zagęszczający i stabilizujący. Często używany jako zamiennik kakao.
Jednymi z ważniejszych substancji występujących w karobie są taniny i garbniki, antyutleniacze o właściwościach bakteriobójczych. Działa ponadto przeciwkaszlowo i antywirusowo. Jest hipoalergiczny i antyseptyczny.
Zastosowanie:
Z karobu można przygotowywać napój, w podobny sposób jak z kakao.
Dodaje się go do wypieków, budyniów i napojów nadaje im ciemnego koloru. Zawiera mniej tłuszczu niż kakao i nie ma w składzie kofeiny.Świetnie sprawdza się jako składnik domowych kremów „czekoladowych” na bazie, np. daktyli i dodatek do batonów typu „fit”. Karobu należy dodawać jednak o połowę mniej niż kakao.
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 1169kJ/280kcal – 14% RWS*
Tłuszcz 0,65g – 1%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,29g – 1%
Węglowodany 42g – 16%
w tym cukry 40g – 44%
Białko 4,64g – 9%
Błonnik 44g
Sól 0,05g – 1%
*RWS – Referencyjna Wartość Spożywcza
Skład: sproszkowany karob
Uwagi:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.