Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
Produkt dnia
Przepis na chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie z ziarnami 0
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie z ziarnami

Mamy dla Was przepis na zdrowy i prosty w wykonaniu chleb 🍞

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie z ziarnami 🍞🥰

Składniki:
🌿 100 g zakwasu żytniego
🌿 150 g mąki żytniej typ 2000 (może być orkiszowa typ 1850)
🌿 250 g mąki orkiszowej typ 550
🌿 100 g ziaren słonecznika (mogą być pestki dyni, sezam, siemię lnianie itp.)
🌿 10 g soli himalajskiej lub kłodawskiej
🌿 10 g ksylitolu (może być też erytrytol lub cukier kokosowy)
🌿 400 ml wody

Wykonanie:
Wieczorem do dużej miski wsypać obie mąki, dodać zakwas oraz wodę z solą i ksylitolem (plus ziarna).Wszystkie składniki wymieszać łyżką aby połączyły się w dość luźne, kleiste ciasto. Miskę należy przykryć szczelnie folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej do rana. Przez ten czas ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.
Rano ciasto zamieszać ponownie aby je odgazować. Foremkę posmarować wewnątrz olejem kokosowym lub masłem klarowanym i wysypać mąką pełnoziarnistą. Przełożyć do niej ciasto i przykryć folią spożywczą. Odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej żeby ciasto ponownie wyrosło.
Piekarnik nagrzać do 220 st. C wstawiając od razu na spód naczynie żaroodporne z wodą. Po nagrzaniu piekarnika wstawić foremkę i piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec kolejne 30 minut.
Po upieczeniu należy ostrożnie wyjąć chleb z foremki i odłożyć na kratkę żeby spokojnie ostygł.

Wszystkie składniki na chleb kupicie w naszym sklepie 💚
www.czakrysklep.pl

Napiszcie czy pieczecie chleb w domu i pochwalcie się zdjęciem domowego pieczywa 😊
Każdy komentarz zostanie nagrodzony kodem rabatowym na zakupy 🛒

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl